Solar İnverter Çeşitleri

İnverter Çeşitleri Nelerdir?

İnverter çeşitleri, birçok elektronik alette tercih edildiği için sıklıkla araştırılan ve farklı özellikleriyle karşımıza çıkan ürünlerdir. Elektriksel bir dönüşüm malzemesi olarak kullanılan inverterler, yaygın olarak güneş enerji panellerinde tercih edilmektedirler. Bu nedenle yeni bir solar enerji sistemi oluşturulurken hücre bölümü kadar inverter çeşitlerine dikkat etmek de önem arz etmektedir.

Şimdilerde güneş panellerinin çeşitliliği artırıldığı için daha kaliteli, stabil ve enerji kullanımına uygun inverter çeşitleri üretilebilmektedir. Bu inverterler, güneş panellerinin kalitesini arttırdığı gibi uzun ömürlü olmalarına ve parçalarının korunmasına da yardımcı olmaktadır. Bu nedenle bir güneş paneli tercih ederken boyut ve hücre yapısının yanı sıra inverter çeşidine de bakmakta yarar var.

 

İnverter Çeşitleri Nelerdir?

İnverter çeşitleri, bütçe ve güneş paneli tarzına göre değişik şekillerde üretilebilmektedirler. Bir inverter alımı gerçekleştirirken dikkat edilmesi gereken en temel nokta, kullanıma amacına uygun bir dönüştürücü satın almaktadır. Fakat temel anlamda inverter sistemleri iki gruba ayrılmaktadır;

Şebeke Harici İnverterler

Bu inverter çeşitleri, daha çok depolama amacıyla tercih edilmektedirler. Bu tarz bir inverterlerin şebeke hattının getirilmesinin çok masraflı olduğu çiftlik evleri ve GSM baz istasyonları gibi alanlarda tercih edildikleri görülmektedir.

Şebekeye Bağlı İnverterler

Bu inverter sistemleri, dönüştürülmüş olan elektriği şebekeye vermek için kullanılmaktadır. Şebeke bağlı inverterler de kendi aralarında üç farklı gruba ayrılmaktadırlar;

        1. Merkezi İnverter

Merkezi inverterler, genel olarak elektrik enerjisinin oldukça fazla tüketildiği büyük santrallerde tercih edilmektedirler. Bu sayede parça inverterlerin tek bir merkezden kullanılması sağlanmaktadır. Genel olarak merkezi inverterlerde yer alan alçak voltaj değerleri, 400 V değerinden farklı şekilde 300V ve 690 V arasında oluşturulmaktadır.

      2. Dizi İnverterler

Dizi inverterler, daha çok çatı ve saha uygulamalarında sıklıkla tercih edilmektedirler. Dizi inverterlerinin kullanılmasının amacı olarak tek santrali parçalara ayırarak her bir parçanın birbirinden bağımsız çalışmasını sağlamak olarak gösterilebilmektedir. Evsel amaçlarla kurulan dizi inverterlerde 2-5 kW aralıkları oluşturulup 230 V tek fazlı ve 5 kW üstü için 400 V üç fazlı olarak üretilebilmektedir.

    3. Mikro İnverterler

Mikro inverterler, her biri panel arkasına monte edilerek kullanılan dönüştürücülerdir. Bu sistemler, genellikle parçalı gölgelenmelerin çok sık olduğu çatı bölgelerinde tercih edilmektedirler. Fakat mikro inverterler, ülkemiz genelinde en az tercih edilen dönüştürücü sistemleri arasında yer almaktadırlar.

Hibrit İnverterler

Hibrit inverterler, genel anlamda enerji üretiminin ihtiyaçtan fazla olması durumunda akü gibi depolama alanlarında toplanmasını ve şebekeye verilmesini sağlayan dönüştürücülerdir. Ayrıca bu sistemler, çift yönlü özellikleriyle enerjinin ihtiyaçtan az olması durumunda şebekeden enerji de çekebilmektedirler.

Tam Sinüs İnverterler

Günlük hayatta kullandığımız ve tüm elektrikli cihazları besleyen şebeke sisteminde tam sinüs dalgalar bulunmaktadır. Tam sinüs inverterler ise bu dalgaları işlemeye yarayan bir tam sinüs dalga formunu bünyelerinde barındırırlar. Ayrıca tam sinüs inverterler, gelen voltaj akımını tam sinüs dalga boyu olarak ayarlayabilmektedirler. Üstelik araştırmalar, bu inverterlerin çalışma frekanslarını 50/60 Hz ve verimliliklerinin %89 ve %94 olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Modifiye Sinüs İnverterler

Modifiye sinüs inverterler, kara dalga inverter maksimum güç noktası adı verilen bir algoritmayı bünyelerinde taşımaktadır. Maksimum verimi sağlamak için geliştirilen bu yazılım, mevcut yük aracılığıyla hesaplamalarını otomatik olarak gerçekleştirebilmektedir. Fakat modifiye inverterlerin saf sinüs dalgalarıyla elektrik çıkışı sağlamadığı için buzdolabı, çamaşır makinesi ve televizyon gibi hassas elektronik aletleri bozabileceğini de söylemekte fayda var.

Mikro İnverter

İnverter çeşitleri arasında en az tercih edilen mikro inverterler, sanayi ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına trifaz 380 volt akım dalgası sağlayabilmektedir. Bu sayede paralel şekilde bağlandığında fabrikalar gibi yüksek enerji kullanımı gerçekleştirilen alanlarda yüksek verim sağlayabilmektedir.

  

İnverter Fiyatları Ne Kadar?

İnverter fiyatları, ülkemiz genelinde tercih edilecek marka ve ihtiyaç duyulan teknik özelliklere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu nedenle inverter alırken ihtiyaç skalanızı ve satın alım gerçekleştireceğiniz mağazayı iyi seçmeniz gerekiyor. Ayrıca inverterler, genellikle yurt dışı ürünleri olarak Türkiye’ye getirildikleri için fiyat konusunda döviz kurlarından fazlasıyla etkilenmektedir. 2022 Mart ayı itibarıyla genel inverter fiyatları için 750 lirayla başlayıp 50 bin liraya kadar çıktıklarını söyleyebiliriz. Fakat internet üzerinden kampanyalı şekilde satılan inverter çeşitleri, kalitesine ve verimine bağlı olarak çok daha uygun fiyatlarla sizlere ulaşabilmektedir.

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam61
Toplam Ziyaret30939
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.224632.3537
Euro34.609234.7479
Hava Durumu
Saat